Simon&Mayer (Jobsgarden Kft.) 1134 Budapest, Dévai utca 19 VIII/811   Tel.: 06-30-445-0677

Gárdus Zsuzsa, Managing Director/ Certified Business Coach

Outplacement, vagy mi is – outsourcing? Számtalan ügyfelem fejében okozott zűrzavart ez a két szó a rendszerváltás után pár évvel – megjegyzem a saját fejemben is. 2001-ben kezdtem hivatalosan is outplacementtel, azaz karrier tanácsadással foglalkozni hivatalosan, és nem egyszer kellett a két szó közötti különbséget megmagyaráznom, arról nem is beszélve, miért is jó ez az elbocsájtott munkavállalóknak.

2000-ben boldogan vettem részt a világ egyik legnagyobb karriertanácsadó cégénél karrier coaching képzéseken, mert úgy éreztem, hogy a mögöttem álló intenzív fejvadászként eltöltött évek tapasztalatait felhasználhatom immár egy másik területen is.

Remegő lábbal tartottam az első csoportos tréninget, annak ellenére, hogy számos felnőtt képzési projekten is túl voltam már, éreztem, hogy ez nem egy klasszikus tréning itt sokkal többről van szó.

Azóta több száz outplacement projekt van mögöttem, és sokat változott a környezetem, viszont egy dolog nem változott: azon emberek többsége, akik hirtelen kerülnek ki az álláspiacra akaratukon kívül, elveszettnek érzik magukat, tele vannak félelemmel, frusztrációval. A programjaink végén ügyfeleink felvértezve, jobbnál jobb álláskeresési technikákkal, sokkal nagyobb önbizalommal vágnak bele az álláskeresési projektbe, arról nem is beszélve, hogy a résztvevők több mint a 90%- a nem egy akármilyen, hanem a kitűzött céljainak megfelelő állást talál.

Azt hiszem egy HR szakembernek sincs ettől hálásabb feladata, mint nekem.

Paulovics Éva, Managing Director

„Pályakezdőként egy franciaországi ösztöndíjból hazatérve úgy gondoltam, hogy enyém a világ. Hamar rá kellett jönnöm, hogy hiába beszélek folyékonyan németül és franciául, angol nyelvtudás hiányában senki nem akar alkalmazni. Így a pár hetesre tervezett álláskeresésem több hónapig tartott. Végül egy szerencsés véletlen folytán egy munkaerő-közvetítő cégnél kötöttem ki, ami így hosszú idő elteltével úgy gondolom jó választásnak bizonyult. Azóta a ranglétra minden fokát végigjártam, dolgoztam Magyarországon és a régió több országában. Több száz interjún vettem részt megfigyelőként vagy interjúztatóként, a mai napig aktívan részt veszek a toborzási és kiválasztási folyamatokban.

Sok pályázón láttam ebben az időszakban, hogy egy kicsit több felkészülés, átgondoltság, tudatosság mennyit segíthetett volna az interjú folyamán. Gyakori volt az is, hogy a megpályázott állás elvárásai és a pályázó személyisége láthatólag nem passzoltak össze.

Amikor felmerült az ötlet, hogy karrier tanácsadással foglalkozzunk, először szkeptikus voltam. Úgy gondoltam, hogy vannak születetten jó interjúzók, extrovertáltak, akik igazi „macska” módjára mindig a talpukra esnek, kivágják magukat a legnehezebb helyzetekből is és láthatóan jól érvényesülnek a vállalati közegben. Ők azok, akiknek a nagyfőnök mindig megjegyzi a nevét, gyakran kapnak elismerést és exponenciálisan ível felfelé a karrierjük.

És mi van azokkal, akik nem ilyenek? Mi az a változás, az a hozzáadott érték, amit pár találkozó alkalmával el lehet érni? Erősen kételkedtem a sikerben, de azért belevágtunk.

Az elmúlt évek eredményei igazolták azt, hogy ez jó döntés volt. Azóta sokféle életpályát, döntési helyzetet követtem végig a „kispadról” és láttam, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét. A tudatosság, a hibáim, gyengeségeim és erősségeim felismerése segíthet abban, hogy döntési helyzetekben a jó irányba menjek tovább. Segíthet kitekinteni a szemellenző mögül és felismerni a választási lehetőségeket. Segíthet, hogy láthatóvá tegyem magam, ha eddig láthatatlan voltam, hiszen „csak azt lehet felkérni táncolni, aki már ott áll a parketten.”